9 Benefits of Guava | guava benefits for health | in urdu and english | امرود کے فائدے
9 Benefits of Guava:
The season of guavas has started now, have guavas and no black salt so this is not fair.
But they not only make the mouth taste better, but they also contain ingredients that make this fruit the best for health.
The benefits of this vitamin C-rich fruit are as follows:
1- Reduce the risk of cancer:
Vitamin C, lycopene and other ingredients present in guava act as antioxidants that reduce the level of harmful substances in the body, preventing the growth of cancerous cells.
2- Better for Diabetics:
Being rich in fiber, guava prevents the development of diabetes and regulates blood sugar levels.
3- Make the heart healthy:
Eating guava improves the balance of salt or sodium and potassium in the body, thereby controlling blood pressure, this fruit also reduces the level of harmful cholesterol and other elements that cause heart diseases.
4- Constipation:
It contains a lot of dietary fiber and one guava provides 12% of the daily requirement of fiber to the body, which is very beneficial for the digestive system. Guava seeds also help to eliminate constipation.
5- Improve vision:
Guava contains vitamin A which is excellent for eye health, this fruit not only protects against age-related deterioration of vision but also improves it. It also slows down the rate of cataracts.
6- Better for pregnant women:
This fruit contains folic acid which is recommended for pregnant women.
7- Reduce toothache:
Guava also has anti-inflammatory properties and being antiseptic, it fights infection while killing germs, so eating it is a good home remedy for toothache.
8- Reduce stress:
The magnesium present in guava calms the muscles and nerves, so eating it after a day's work relaxes the muscles, reduces mental stress while increasing physical energy.
9- Brain Fruit:
This fruit also contains vitamin B3 and B6, which improve blood supply to the brain.
امرود کے فائدے :
امرودوں کا موسم اب شروع ہوچکا ہے، امرود ہو اور ساتھ کالا نمک نہ ہو۔
مگر یہ صرف منہ کا ذائقہ ہی دوبالا نہیں کرتے بلکہ اس میں ان میں ایسے اجزاء بھی موجود ہوتے ہیں جو اس پھل کو صحت کے لیے بہترین بناتے ہیں۔
وٹامن سی سے بھرپور یہ پھل کتنے فوائد کا حامل ہے، وہ درج ذیل ہے:
1- کینسرکاخطرہ کم کرے :
امرود میں موجود وٹامن سی، لائیکو پین اور دیگر اجزاء ایسے اینٹی آکسائیڈنٹس کا کام کرتے ہیں جو جسم میں نقصان دہ اجزاء کی سطح کم کرتے ہیں، جس سے کینسر زدہ خلیات کی نشوونما نہیں ہوتی۔
2- ذیابیطس کے مریضوں کے لیے بہتر:
فائبر سے بھرپور ہونے کی وجہ سے امرود ذیابیطس کو بڑھنے سے روکتا ہے اور بلڈ شوگر کی سطح کو ریگولیٹ کرتا ہے۔
3- دل کو صحت مند بنائے :
امرود کھانے سے جسم میں نمک یا سوڈیم اور پوٹاشیئم کے توازن میں بہتری آتی ہے جس سے بلڈ پریشر کنٹرول میں آتا ہے، یہ پھل صحت کے لیے نقصان دہ کولیسٹرول اور دیگر عناصر کی سطح بھی کم کرتا ہے جو کہ امراض قلب کا باعث بنتے ہیں۔
4- قبض کشا :
اس میں غذائی فائبر کی مقدار کافی زیادہ ہوتی ہے اور ایک امرود ہی فائبر کی روزانہ کے لیے ضروری مقدار کا 12 فیصد حصہ جسم کو فراہم کردیتا ہے جو کہ نظام ہضم کے لیے بہت زیادہ فائدہ مند ہے، امرود کے بیج بھی قبض کو ختم کرنے میں مدد دیتے ہیں۔
5- بینائی بہتر کرے :
امرود میں وٹامن اے پایا جاتا ہے جو کہ آنکھوں کی صحت کے لیے بہترین ہے، یہ پھل نہ صرف عمر بڑھنے کے ساتھ بینائی میں آنے والی تنزلی سے تحفظ دیتا ہے بلکہ اسے بہتر بھی کرتا ہے۔ یہ موتیے کے مرض کی رفتار کو بھی سست کرتا ہے۔
6- حاملہ خواتین کے لیے بہتر :
اس پھل میں فولک ایسڈ موجود ہوتا ہے جو حاملہ خواتین کو استعمال کرنے کا مشورہ دیا جاتا ہے۔
7- دانتوں کے درد کو کم کرے :
امرود میں ورم کش خصوصیات بھی ہوتی ہیں اور جراثیم کش ہونے کی وجہ سے بھی یہ انفیکشن کے خلاف جدوجہد کرتا ہے جبکہ جراثیموں کو مارتا ہے، اس لیے اسے کھانا دانت کے درد کے لیے اچھا گھریلو ٹوٹکا ثابت ہوتا ہے۔
8- تناﺅ کم کرے :
امرود میں موجود میگنیشم، مسلز اور اعصاب کو پرسکون کرتا ہے، لہذا دن بھر کے کاموں کے بعد اسے کھانے سے مسلز کو سکون ملتا ہے، ذہنی تناﺅ کم ہوتا ہے جبکہ جسمانی توانائی بڑھتی ہے۔
9- دماغی پھل:
اس پھل میں وٹامن بی تھری اور بی سکس بھی موجود ہے جو کہ دماغ کی جانب خون کی فراہمی کو بہتر کرتے ہیں .
............,.............,..............,...........
Comments
Post a Comment